WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Schab faszerowany mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysty i aromatyczny schab faszerowany mięsem mielonym, gotowany w garnku w rękawie do pieczenia. Pyszny na kanapki.

Schab faszerowany mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany mięsem mielonym

 

  • Schab o wadze ok. 1 kg
  • Ok. 150 g mięsa z szynki
  • 2-3 pomidory suszone
  • Kawałek cebuli
  • 0,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziolowego
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany mięsem mielonym

ETAP 1:

Mięso z szynki zmielić razem z cebulą i pomidorami suszonymi. Przyprawić solą do smaku, szczyptą pieprzu ziolowego i czarnego i wymieszać.

Schab rozkroić na podłużny plat mięsa i posmarować cienko mięsem mielonym. Zwinąć z powrotem w taki sam kształt jak pierwotnie. Obwiązać sznurkiem. Przyprawić pozostałymi przyprawami ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa foliowego do pieczenia i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Następnie włożyć do garnka. Zalać wodą. Włożyć listek i ziele angielskie. Zagotować. Na małym ogniu gotować ok godzinę. Wystudzić w garnku.

Wyjąć z rękawa i schłodzić w lodówce. Kroić na cienkie plasterki.

Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab po wystudzeniu wyjęty z rękawa foliowego
Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab w rękawie foliowym włożony do garnka z wodą
Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab po nafaszerowaniu obwiązany sznurkiem i przyprawiony
Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab rozkrojony i posmarowany farszem z mięsa mielonego