iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Schab faszerowany pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie mięso z powodzeniem możemy podać na świątecznym stole lub niedzielnym obiedzie. Schab ma ostry i wyrazisty smak, tak jak lubi moja rodzina.

Schab faszerowany pieczarkami

Składniki:

Schab faszerowany pieczarkami

 

  • 1 kg schabu wieprzowego w całości
  • 1 papryka czerwona
  • 15 średnich pieczarek
  • 2 łyżki kopru
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka kolendry
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany pieczarkami
Rozcinamy mięso tak aby powstał nam duży blat. Mieszamy przeciśnięty czosnek z olejem, papryką, musztardą, sokiem z cytryny i kolendrą. Nacieramy schabik i zostawiamy na kilka godzin w marynacie, najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu, mięso solimy, pieprzymy. Paprykę oraz pieczarki kroimy drobno i przesmażamy kilka minut. Dodajemy do tych warzyw koper. Farszem smarujemy roladę i posypujemy koper. Zwijamy w rulon. Związujemy nitką bawełnianą, aby się nie rozpadło. Roladę kładziemy w brytfannie i pieczemy przez półtorej godziny. Po wyjęciu kroimy w plastry.