edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab faszerowany włoską kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki farszowi z włoskiej kapusty i jabłka, schab po upieczeniu jest wyjątkowo soczysty i kruchy. Doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno – moi świąteczni goście byli nim zachwyceni! Nadmiar farszu można podać jako obiadową jarzynkę.

Schab faszerowany włoską kapustą

Składniki:

Schab faszerowany włoską kapustą

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu środkowego b/k w jednym kawałku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • majeranek
  • duży ząbek czosnku

FARSZ

DODATKOWO CHOĆ NIEKONIECZNIE

  • dowolne, nadające się do pieczenia warzywa – u mnie marchew, pietruszka, seler i burak
  • olej do skropienia
  • sól

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany włoską kapustą

1.

Schab faszerowany włoską kapustą
Schab natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

Mięso opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i majerankiem. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

2.

Schab faszerowany włoską kapustą
Schab ponacinać od góry wzdłuż, nie rozcinając go do końca.

Po tym czasie w schabie wykonać od góry 3-4 nacięcia wzdłuż, nie rozcinając mięsa do końca.

3.

Schab faszerowany włoską kapustą
Przestudzoną kapustę wymieszać z jajkiem.

Kapustę włoską drobno poszatkować. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać do niej poszatkowaną kapustę i posiekany ząbek czosnku. Oprószyć solą, a kiedy kapusta nieco zmniejszy objętość, dodać jabłko obrane i starte na dużych oczkach tarki. Całość doprawić do smaku kminkiem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba, jeszcze dosolić. Dusić do miękkości, ale nie rozgotować na papkę. Odstawić do przestudzenia.

Z przestudzonej kapusty odebrać taką ilość, jaka może nam się zmieścić w nacięcia w mięsie i wymieszać ją z jajkiem.

4.

Schab faszerowany włoską kapustą
Napełniony kapustą schab związać dość ściśle bawełnianą nicią.

Masą wypełnić wykonane w schabie nacięcia, całość starannie zasznurować bawełnianą nicią.

5.

Schab faszerowany włoską kapustą
Mięso można obłożyć również obraną małą cebulą i różyczkami kalafiora.

Mięso ułożyć w brytfannie. Można je obłożyć dokoła obranymi i pokrojonymi w większe kawałki i skropionymi olejem oraz oprószonymi solą warzywami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Aby mięso bardziej się zrumieniło, pod koniec można włączyć termoobieg.

Po upieczeniu odczekać kilka minut, następnie rozsznurować, pokroić schab w grubsze plastry i podać na gorąco, lub wystudzić i dopiero pokroić podając pieczeń jako wędlinę.