Sposób przygotowania:
Schab faszerowany włoską kapustą1.
Mięso opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i majerankiem. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
2.
Po tym czasie w schabie wykonać od góry 3-4 nacięcia wzdłuż, nie rozcinając mięsa do końca.
3.
Kapustę włoską drobno poszatkować. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać do niej poszatkowaną kapustę i posiekany ząbek czosnku. Oprószyć solą, a kiedy kapusta nieco zmniejszy objętość, dodać jabłko obrane i starte na dużych oczkach tarki. Całość doprawić do smaku kminkiem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba, jeszcze dosolić. Dusić do miękkości, ale nie rozgotować na papkę. Odstawić do przestudzenia.
Z przestudzonej kapusty odebrać taką ilość, jaka może nam się zmieścić w nacięcia w mięsie i wymieszać ją z jajkiem.
4.
Masą wypełnić wykonane w schabie nacięcia, całość starannie zasznurować bawełnianą nicią.
5.
Mięso ułożyć w brytfannie. Można je obłożyć dokoła obranymi i pokrojonymi w większe kawałki i skropionymi olejem oraz oprószonymi solą warzywami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Aby mięso bardziej się zrumieniło, pod koniec można włączyć termoobieg.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, następnie rozsznurować, pokroić schab w grubsze plastry i podać na gorąco, lub wystudzić i dopiero pokroić podając pieczeń jako wędlinę.