czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Schab faszerowany pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowany schab może być pyszną propozycją na niedzielny lub świąteczny obiad, bądź na wykwintną kolację.

Schab faszerowany pieczarkami

Składniki:

Schab faszerowany pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany pieczarkami
Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać.

Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st.

Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię.

Tagi:

schab mięso