WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos do spaghetti z mięsa mielonego z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw. Z sosem pomidorowym domowej roboty.

Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami

 

  • 500g schabu
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz do smaku
  • 250ml sosu pomidorowego (u mnie domowej roboty)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 100g sera mozzarella w drobnych kawałkach
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Schab oczyścić z błon i pokroić na kawałki. Zmielić mięso razem z suszonymi pomidorami.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju w garnku. Dodać mięso i smażyć razem kilka minut mieszając żeby mięso się równo usmażyło. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wlać sos pomidorowy, dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dolać 1/3 szklanki wody.

Dusić razem kilkanaście minut. Na koniec dodać ser mozzarella i wymieszać do roztopienia. Sos podawać z makaronem.

Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami
Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami po ugotowaniu
Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami
Ser mozzarella dodany do sosu mięsnego w garnku
Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami
Domowy sos pomidorowy dodany do podsmażonego mięsa
Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami
Mięso zmielone z suszonymi pomidorami dodane do cebuli
Sos do spaghetti z suszonymi pomidorami
Cebula z czosnkiem przesmażona w garnku