Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kilkunastominutowy schab w majonezie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybki i mało skomplikowany przepis na schab, który jest soczysty i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam.

Kilkunastominutowy schab w majonezie

Składniki:

Kilkunastominutowy schab w majonezie

schab

  • 0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 750g mięsa)
  • mnie 1 łyżeczka soli i po 1/2 łyżeczki: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ostrej papryki)
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Kilkunastominutowy schab w majonezie
Schab umyć wysuszyć i natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami. Do garnka nalać wody i rozmieszać składniki na zalewę. (Powinna ona pokrywać całe mięso, więc przy robieniu większego kawałka należy podwoić proporcje na zalewę.)

Mięso krótko obsmażyć na gorącym tłuszczu i włożyć do garnka. Gotować 5-8 minut (od momentu aż woda się zagotuje).

Zawartość garnka ostudzić i wstawić do lodówki (mięso ma zostać z zalewą w garnku) najlepiej na całą noc. Następnie schab ponownie gotować 5-8 minut (od momentu aż woda się zagotuje).

Mięso wyjąć z zalewy i pozostawić do ostygnięcia.