Sposób przygotowania:
Schab marynowany suszony
Schab umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso. Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia. Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni. Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem. Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki. W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę. Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę. Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny. Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce. Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.