zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab marynowany suszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten schab jest bardzo smaczny ale długo się na niego czeka. Inspiracją był przepis Joli z bloga " damsko męskie spojrzenie na kuchnię "

Schab marynowany suszony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab marynowany suszony

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • MARYNATA :
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soli czosnkowej z ziołami
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo :
  • sól z pieprzem w młynku

Sposób przygotowania:

Schab marynowany suszony
Schab umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso. Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia. Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni. Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem. Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki. W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę. Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę. Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny. Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce. Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.
Schab marynowany suszony
Etap 1 schab natrzeć suchą marynatą i włożyć do lodówki
Schab marynowany suszony
Etap 2 tak wygląda schab po suszeniu przed leżakowaniem