Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Schab marynowany w mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aby kotlet schabowy zawsze rozpływał się w ustach.

Schab marynowany w mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab marynowany w mleku

 

Sposób przygotowania:

Schab marynowany w mleku
Każdy z kotletów rozbijamy za pomocą tłuczka . Do naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy pieprz i dokładnie mieszamy. Każdy dokładnie rozbity kotlet kąpiemy dokładnie w zalewie i odstawiamy na co najmniej 1 qodzinę. Należy pamiętać aby co jakieś 10 - 15 min przemieszać mięso, to pozwoli mleku dokładnie wszędzie dotrzeć i je zmiękczyć. Przed samym panierowaniem solimy całość i dokładnie mieszamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano, na tłuszczu jakim kto tam lubi. Choć tradycyjnie powinny być smażone na smalcu.
Schab marynowany w mleku
Mleko i jajka to dwa qłówne składniki marynaty.
Schab marynowany w mleku
Kotleta kładziemy na qorący tłuszcz i już nie dolewamy podczas smażenia.
Schab marynowany w mleku
Po usmażeniu wykładamy na ręcznik i osuszamy.