Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Schab na bordowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso w czerwonym winie, smakuje obłędnie

Schab na bordowo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab na bordowo

 

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 czerwone cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki dżemu borówkowego

Sposób przygotowania:

Schab na bordowo
Schab pokroić na kotlety. Rozbić je dokładnie tłuczkiem do mięsa, doprawić solą i
pieprzem i podsmażyć na oleju.
W tym czasie obrać cebule i pokroić je w
pióra. Cbulę ułożyć na mięsie, dusić wszystko chwilkę pod
przykryciem.
Wino zmieszać ze słodkim dżemem borówowym (jak nasz jest cierpki, to możemy dosłodzić cukrem). WInem z dżemem zalać mięso na patelni. Gotować
ok 20 minut.
Schab na bordowo
Podczas duszenia po domu rozchodzi się piękny słodko-cierpki aromat
Schab na bordowo
Wino tak przenika do mięsa, że schab nawet w środku jest bordowy

Tagi:

beza schab bezy