Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Schab na chleb i nie tylko...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny nieco ostry schab- idealny na zimno do kanapek, ale można również jeść na ciepło

Schab na chleb i nie tylko... Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab na chleb i nie tylko...

 

  • 60 dag schabu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu piri piri
  • 2 łyżki musztardy angielskiej (lub innej ostrej)
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Schab na chleb i nie tylko...
Schab oczyszczamy (jeśli ma u góry nieco tłuszczu, to go zostawiamy, a wtedy ładnie się wytopi podczas pieczenia i mięso nie będzie suche). Sos sojowy mieszamy z winem ryżowym i pozostałymi składnikami. Marynatą smarujemy mięso i wkładamy w niedużym pojemniczku do lodówki na co najmniej 16 godzin- w tym czasie co 3-4 godziny mięso przewracamy, aby dokładnie się zamarynowało). Mięso wraz z marynatą wkładamy do niedużego żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut, aby skórka się przyrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno- pokrojony w cienkie plasterki.
Schab na chleb i nie tylko...
Sos sojowy mieszamy z winem ryżowym i pozostałymi składnikami.
Schab na chleb i nie tylko...
Marynatą smarujemy mięso i wkładamy w niedużym pojemniczku do lodówki na co najmniej 16 godzin- w tym czasie co 3-4 godziny mięso przewracamy, aby dokładnie się zamarynowało).

Tagi:

sosy schab chleb