PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekanka stanowi gotowe danie obiadowe, nie trzeba już dodatków oprócz sałatki ze świeżych warzyw.

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kromki chleba opiekamy w tosterze grillowym. W małym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Na każdej kromce chleba układamy jeden kotlet wieprzowy, polewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z sałatka ze świeżych warzyw.
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Etap 1 Do dania użyłam chleba z własnego wypieku
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Etap 2 Sos beszamelowy - przepis podstawowy
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Etap 3 Kotlety powinny być ładnie zarumienione
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Etap 4 Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera