Sposób przygotowania:
Gotowany schab Eli ze śliwką i moreląprzygotowanie mieszanki przypraw
Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i wymieszać.
przygotowanie owoców
Przygotować śliwki i morele suszone.
przygotowanie schabu
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć środek schabu wzdłuż.
przygotowanie schabu cd
Do nacięcia każdego schabu włożyć śliwki i morele. Schaby obwiązać nićmi kuchennymi.
przygotowanie schabu cd
Przygotowane schaby natrzeć mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na całą noc. Resztę mieszanki przypraw zachować do zalewy. Rano wyjąć schaby z lodówki
przygotowanie schabu cd
Zawinąć schaby w gazę i związać końce.
przygotowanie schabu cd
Włożyć schaby do dużego garnka, dodać resztę mieszanki przypraw, liście laurowe, ziele angielskie i majonez.
przygotowanie schabu cd
Zalać schaby zimną wodą tak żeby były przykryte. Do zalewy dodać jarzynkę i pieprz do smaku. Schab zagotować i gotować 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ponownie schab zagotować i gotować znów 10 minut. Po 10 minutach zdjąć garnek z ognia i zostawić do ostudzenia Zimny schab wyjąć z wywaru, odwinąć z gazy, osuszyć i włożyć do lodówki żeby się schłodził. Smacznego!