eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świąteczny schab ze śliwką i morelą. Ale tym razem schabu nie piekłam tylko gotowałam z przyprawami dwa razy po 10 minut.

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

Składniki:

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

mięso

  • 2 kawałki schabu po 1.2 kg

owoce

mieszanka przypraw

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatkowo

do formowania schabu

  • 2 gazy - 1 metrowe
  • białe, bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

przygotowanie mieszanki przypraw

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą
Wymieszać czosnek granulowany, słodką paprykę, przyprawę do mięs, sól i pieprz.

Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i wymieszać.

przygotowanie owoców

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą
Do miseczki wsypać śliwki i morele suszone.

Przygotować śliwki i morele suszone.

przygotowanie schabu

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą
Opłukany i osuszony schab naciąć wzdłuż w środku.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć środek schabu wzdłuż.

przygotowanie schabu cd

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą
Schaby nafaszerować śliwkami, morelami i obwiązać nićmi.

Do nacięcia każdego schabu włożyć śliwki i morele. Schaby obwiązać nićmi kuchennymi.

przygotowanie schabu cd

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

Przygotowane schaby natrzeć mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na całą noc. Resztę mieszanki przypraw zachować do zalewy. Rano wyjąć schaby z lodówki

przygotowanie schabu cd

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

Zawinąć schaby w gazę i związać końce.

przygotowanie schabu cd

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

Włożyć schaby do dużego garnka, dodać resztę mieszanki przypraw, liście laurowe, ziele angielskie i majonez.

przygotowanie schabu cd

Gotowany schab Eli ze śliwką i morelą

Zalać schaby zimną wodą tak żeby były przykryte. Do zalewy dodać jarzynkę i pieprz do smaku. Schab zagotować i gotować 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ponownie schab zagotować i gotować znów 10 minut. Po 10 minutach zdjąć garnek z ognia i zostawić do ostudzenia Zimny schab wyjąć z wywaru, odwinąć z gazy, osuszyć i włożyć do lodówki żeby się schłodził. Smacznego!