Schab na słodko.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wspaniały schab na odświętne dni

Schab na słodko.

Składniki:

Schab na słodko.

 

  • Składniki:
  • 2 kg schabu środkowego bez kości
  • kieliszek brandy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy saperskiej
  • 250g mieszanych suszonych owoców
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab na słodko.
Przygotowanie: Schab dokładnie umyć, delikatnie rozporcjować.Każdy z osobna należy nacierać łyżką sosu sojowego,musztardą i brandy.Wszystko zawinąć folią.Chłodzić 1 godzinę w lodówce.Oprószyć solą wraz z pieprzem,skropić obficie oliwą z oliwek i tak kłaść na blasze do nagrzanego mocno piekarnika.Po 30 minutach dodać namoczone i odsączone suszone owoce.Piec jeszcze jakieś 15 minut,pod sam koniec nakłuć mięso i zalać mieszanką z miodu,cukru oraz pozostałego sosu.Schab podawać obłożony owocami.