Sposób przygotowania:
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami
Owoce skropić śliwowicą i odstawić na około pół godziny, gdy napęcznieją osączyć je dokładnie , a śliwowice zachować. Mięso umyć i osuszyć. Długim , ostrym nożem wyciąć w schabie wąską kieszeń, natrzeć go ze wszystkich stron solą, pieprzem i majerankiem. Okryć folią i wstawić na godzinę do lodówki żeby mięso nabrało smaku. Połowę owoców wkładać partiami w wycięta kieszeń w schabie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło i obsmażyć schab z każdej strony. Tak przygotowany schab przełożyć do brytfanny razem z tłuszczem pozostałym po smażeniu i obłożyć go pozostałymi owocami. Polać śliwowicą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny w trakcie polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.