lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Schabowe zapiekane z serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na ten schab dostałam od znajomej i w mojej rodzinie się sprawdził. Wszyscy lubią tak przyrządzone kotlety dlatego często je robie.

Schabowe zapiekane z serem i pieczarkami

Składniki:

Schabowe zapiekane z serem i pieczarkami

 

  • 10 plastrów schabu
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, delikat do mięsa.

Sposób przygotowania:

Schabowe zapiekane z serem i pieczarkami
Schab myjemy, i rozbijamy młotkiem. Obsypujemy przyprawami z obu stron i zostawiamy na pół godziny. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor. Pieczarki obieramy i płuczemy. Następnie kroimy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy dowolnie. Pieczarki wraz z cebulą smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.Kotlety układamy na blaszce. Na każdy kotlet kładziemy pieczarki i starty ser żółty. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.