iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Schab pieczony w piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczeń bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Schab pieczony w piwie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony w piwie

 

  • około 1.5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Dodatkowo;
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • 1 szklanka piwa

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w piwie
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie ostrym nożem nakłuć w kilku miejscach. Wszystkie suche przyprawy razem z solą peklową wymieszać i natrzeć tym mięso. Schab po natarciu ułożyć na foli aluminiowej i obłożyć plastrami cebuli i czosnku oraz gałązkami majeranku, następnie zawinąć szczelnie w folię, ułożyć w naczyniu i tak odstawić na minimum 48godz. Po tym czasie wlać do naczynia piwo i piec pod przykryciem w temp. 200st około 50-60 min. Po upieczeniu mięso zostawić w foli do wystudzenia. Mięso podawać pokrojone w plastry obłożone powstałą w trakcie pieczenia galaretką. Galaretka powstaje z wyciekającego z mięsa płynu i piwa wiec jest smaczna i nie trzeba jej doprawiać.
Schab pieczony w piwie
schab ułożyc na foli aluminiowej i obłożyć
Schab pieczony w piwie
schab po wystudzeniu pokroić na plastry