WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Schab pieczony w plastrach z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab pokrojony w plastry, zamarynowany w przyprawach a następnie upieczony na blaszce razem z ziemniakami i cebulą.

Schab pieczony w plastrach z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w plastrach z ziemniakami

 

  • 5 grubszych plastrów schabu wieprzowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • Kilkanaście małych ziemniaków
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w plastrach z ziemniakami

ETAP 1:

Plastry schabu umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu i polać sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i natrzeć nim mięso. Mięso przyprawić jeszcze przyprawą do wieprzowiny i majerankiem. Przełożyć do miski i polać olejem. Przykryć i odstawić do zamarynowania.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć mięso. Pomiędzy nim ułożyć ziemniaki wyskrobane lub wyszorowane i przyprawione solą. Dodatkowo poukładać półplasterki cebuli.

Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni.

Schab pieczony w plastrach z ziemniakami
Schab i ziemniaki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Schab pieczony w plastrach z ziemniakami
Mięso z cebulą i ziemniakami przygotowane do pieczenia
Schab pieczony w plastrach z ziemniakami
Plastry schabu zamarynowane w przyprawach.
Schab pieczony w plastrach z ziemniakami
Plastry schabu polane sosem sojowym na talerzu