kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Schab pieczony w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczony schab w przyprawach. Pysznie smakuje pokrojony w grube plastry do obiadu lub cieniutko jako wędlina na kanapki. Polecam.

Schab pieczony w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w przyprawach

 

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • brytfanka

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w przyprawach
Mięso dokładnie myjemy i odsączamy z wody, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.

Wkładamy do miski i polewamy olejem oraz posypujemy przyprawami. Mięso nacieramy z każdej strony, miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie kilka razy obracamy mięso na drugą stronę.

Po tym czasie mięso wkładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy.
Schab pieczony w przyprawach
Umyte i osuszone z wody mięso polewamy olejem.
Schab pieczony w przyprawach
Następnie posypujemy solą, paprykami i pieprzem.
Schab pieczony w przyprawach
Następnie bardzo dokładnie nacieramy schab z każdej strony.
Schab pieczony w przyprawach
Zamarynowane w lodówce mięso przekładamy do brytfanki.