kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pasztet z cukinii i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny pasztet warzywny przygotowany z cukinii z dodatkiem marchewki i smażonej cebulki z czosnkiem. Polecam.

Pasztet z cukinii i marchewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z cukinii i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i marchewki
Cukinię myjemy i i wycieramy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski, posypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do startej cukinii.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Cukinię i marchew odciskamy z płynu i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony pasztet studzimy.
Pasztet z cukinii i marchewki
Startą cukinię posypujemy solą i mieszamy.
Pasztet z cukinii i marchewki
Do miski przekładamy wszystkie składniki na pasztet i mieszamy.
Pasztet z cukinii i marchewki
Do foremki przekładamy przygotowaną masę na pasztet.