Sposób przygotowania:
Pieczony schab, zawijany z pieczarkami
Kupując schab wybrać szerszy w przekroju kawałek. Schab opłukać, osuszyć, rozciąć (zdj)"" by stworzyć szeroki, prostokątny kotlet, który trzeba dobrze rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso pieprzem. Z jednej strony posypać przyprawa ziołową, z drugiej( tej zewnętrznej, gładkiej) przyprawą do steaków( kto nie ma może użyć dowolnej do pieczeni, mięsa duszonego, lub sprawdzonej- ulubionej) Dwa ząbki czosnku rozdrobnić, rozsmarować nożem po wewnętrznej części, zwinąć do środka, jak ślimaka, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki- najlepiej na noc. Następnego dnia- pół cebuli pokroić drobno, 2/3 pieczarek opłukać, pokroić drobno i wraz z cebulą podsmażyć na maśle , około 15-20 minut. W tym czasie resztę warzyw pokroić dowolnie. Zostawić pasek cukinii który też znajdzie się w roladzie( nie jest to konieczne) Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso rozwinąć, Na samym brzegu(brzegi cienko rozbite) położyć pasek cukinii, rozłożyć pieczarki i zwinąć ściśle w rulon, pieczarek najlepiej nie kłaść przy końcu, łatwiej się zwinie. Roladę związać nitką do mięs lub spiąć kilkoma wykałaczkami- jak ja, posypać jeszcze przyprawami z wierzchu, zawinąć ściśle w aluminiową folię, położyć na wysmarowaną tłuszczem formę- piec 1 godz. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, poukładać wokół cukinie, posypać ziołową przyprawą, dodać resztę warzyw- pieczarki w plasterkach, cebulę, paprykę, marchew, posypać sola i pieprzem, podlać odrobiną oliwy. Piec dalej pod przykryciem 0.5 godz-mieszając od czasu do czasu warzywa. Na kolejne- ostatnie 20- 30minut odsłonić by zarumienić mięso, uważać by nie przypalić warzyw. Roladę wyciągnąć , usunąć wykałaczki lub sznurek, pokroić ostrożnie na 1.5-2 cm plastry, przełożyć na podłużny talerz wraz z warzywami, podawać z ziemniakami, dowolną surówką, zasmażaną kapustą czy ogórkiem konserwowym:) Czas podany bez pobytu mięsa w lodówce na noc:)Tak jest najlepiej, będzie aromatyczne, i dobrze przejdzie przyprawami. Porcja na 5-6 osob