Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Schab pieczony z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie obiadowe na co dzień i od święta!

Schab pieczony z cytryną

Składniki:

Schab pieczony z cytryną

 

  • 1,2kg.schabu,
  • 10dag.wędzonego boczku,
  • 2 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • po kilka gałązek oregano,szałwii,natki pietruszki i bazylii,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 20dag.pieczarek,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1kg.ziemniaków

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z cytryną
Schab oprószyć solą i pieprzem,wszystkie zioła oprócz szałwii posiekać i razem z również posiekanym czosnkiem wymieszać z 2 łyżkami oliwy po czym posmarować mięso i przykryć je plastrami boczku.Długim nożem zrobić w mięsie otwory i powkładać w nie kawałki cytryny.Ułożyć mięso w formie i pies ok.30min.w 180"C.Ziemniaki pokroić na ćwiartki,oprószyć je solą, posypać posiekaną szałwią i polać oliwą.Po 30min.pieczenia obłożyć nimi mięso i piec ok.50min.Pomidorki i pieczarki pokroić,dodać do mięsa i wszystko piec jeszcze 20 min.