Sposób przygotowania:
Schab pieczony z sałatką śledziową
1. Mięso: Mięso myjemy i osuszamy, nacieramy olejem i przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy odrobiną gorącej wody i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i miękkości mięsa. Schab pieczemy około godzinę. Upieczony studzimy.
2. Sałatka: Śledzie z zalewy kroimy na małe kawałki. Buraczki dokładnie odsączmy na sicie z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Umyte i osuszone jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy razem z jajkami na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Podanie: Wystudzony schab kroimy w grube plastry, układamy na talerzach, nakładamy również po porcji sałatki. Dekorujemy natką pietruszki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Taki schab do sałatki można podać również na gorąco.
2. Sałatka: Śledzie z zalewy kroimy na małe kawałki. Buraczki dokładnie odsączmy na sicie z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Umyte i osuszone jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy razem z jajkami na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Podanie: Wystudzony schab kroimy w grube plastry, układamy na talerzach, nakładamy również po porcji sałatki. Dekorujemy natką pietruszki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Taki schab do sałatki można podać również na gorąco.
Babeczka35
Dziękuję :) Zawsze staram się podawać ładnie jedzenie :) Miło mi, że ktoś to zauważa :)
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)