Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Schab pieczony z sałatką śledziową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna propozycja na świąteczne śniadanie, ale taki schab można również podać na ciepło. Prosto i pysznie, dla wielbicieli mięsa i śledzi.

Schab pieczony z sałatką śledziową

Składniki:

Schab pieczony z sałatką śledziową

Mięso:

  • 1 kg schabu ( bez kości )
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • czosnek suszony według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • przyprawa do mięs według uznania

Sałatka:

  • 2 płaty śledzi marynowanych w occie
  • około 20 dag buraczków marynowanych tartych ( na dużych oczkach )
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kilka łyżek majonezu

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z sałatką śledziową
1. Mięso: Mięso myjemy i osuszamy, nacieramy olejem i przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy odrobiną gorącej wody i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i miękkości mięsa. Schab pieczemy około godzinę. Upieczony studzimy.

2. Sałatka: Śledzie z zalewy kroimy na małe kawałki. Buraczki dokładnie odsączmy na sicie z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. Umyte i osuszone jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy razem z jajkami na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3. Podanie: Wystudzony schab kroimy w grube plastry, układamy na talerzach, nakładamy również po porcji sałatki. Dekorujemy natką pietruszki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Taki schab do sałatki można podać również na gorąco.