ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Schab pieczony ze suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W dzień powszedni i od święta.

Schab pieczony ze suszoną śliwką

Składniki:

Schab pieczony ze suszoną śliwką

 

  • 70-80 dkg schabu
  • 10-15 dkg suszonych śliwek
  • 4 dkg tłuszczu
  • 1 dkg mąki
  • sól
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze suszoną śliwką
Schab opłukać, odkościować, oprószyć solą, mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć w brytfannę, dodać tłuszcz za smażenia i 3-4 łyżki wody. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (175-190 stopni), piec 1-1 1/2 godziny często polewając powstałym sosem. Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone śliwki (opłukane). Piec razem z mięsem, skrapiając sos wodą. Gdy schab jest całkowicie miękki, wyjąć i pokrajać, obłożyć śliwkami i zieleniną, polać sosem. Smacznego.