madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab po góralsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczyste kawałki mięsa na pierzynce z kiszonej kapusty z rumianą skórką na wierzchu o wspaniałym zapachu kminku.

Schab po góralsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po góralsku

 

  • 75 dag schabu wieprzowego
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Schab po góralsku
Kiszona kapustę kroimy i wkładamy do garnka, następnie zalewamy wodą i zagotowujemy, następnie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, 1/4 część dodajemy do kapusty, kiedy ta będzie prawie miękka. Schab wieprzowy kroimy w plastry, następnie lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą i obsmażamy na smalcu z obu stron. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kapustę, na niej obsmażone kawałki mięsa. Śmietanę mieszamy z mąka pszenną i zalewamy potrawę.Całość posypujemy kminkiem i posypujemy pokrojonym boczkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na pól godzinki aż na wierzchu powstania chrupiąca rumiana skórka.
Schab po góralsku
Kapustę dusimy na wolnym ogniu z boczkiem
Schab po góralsku
Rozbite kotlety obsmażamy z każdej strony
Schab po góralsku
Kapustę i obsmażone mięso układamy w naczyniu
Schab po góralsku
Całość posypujemy mielonym kminkiem i pokrojonym boczkiem