Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schab pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dziś błyskawiczny, smaczny, prosty i przepyszny obiad, który możecie przygotować wcześniej a do piekarnika wstawić zaraz po powrocie z pracy.

Schab pod beszamelem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pod beszamelem
Kotlety lekko rozbijamy solimy, pieprzymy i obsmażamy na patelni. Obsmażone kotlety przekładamy do lekko naoliwionego naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy posiekaną w półplasterki cebulę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Układamy je na schabie. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy chwilę stale mieszając aby mąką się nie przypaliła, i powolutku dolewamy mleka. Mieszamy ciągle aby nie zrobiły nam się grudki i aby sos się nie przypalił. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na wierzch schabu i pieczarek, pokrojonym drobno lub startym na tarce serem „przykrywamy” sos beszamelowy. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni około 20 minut. Podajemy od razu
Schab pod beszamelem
Etap 1 Schab przykryty pieczarkami podsmażonymi z cebulą