Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Schab suszony dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwa i nietypowa suszona wędlinka - smak zależy od doboru odpowiednich przypraw. Nie wymaga parzenia , pieczenia, wędzenia! W czasie suszenia mięso traci +/- 30% swojej wyjściowej wagi.

Schab suszony dojrzewający Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab suszony dojrzewający

 

  • chab bez kości 1,5 kg
  • cukier kryształ 1/2 szkl.
  • sól morska 1/2 szkl.
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • majeranek otarty 2-3 łyżki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Schab suszony dojrzewający
Mięso oczyścić z błon i ścięgien - umyć i osączyć.

Obtoczyć z każdej strony w cukrze, włożyć do zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki na dobę. Mięso będzie puszczało sok, który należy co kilka godzin odlać z pojemnika.

Schab opłukać pod bieżącą zimną wodą, dokłądnie osączyć i obtoczyć w soli.

W tym czasie umyć i osuszyć pojemnik - włożyć mięso i ponownie włożyć do lodówki na 12-15 godzin (jeśli schab jest wąski) aż do 15-20 godzin przy krótkim, ale szerokim kawałku.

W czasie chlodzenia ponownie odlewać zbierający się w pojemniku płyn.

Po zasoleniu mięso doładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Połączyć wybrane przyprawy, dokładnie wymieszać i w powstałej mieszance obtoczyć mięso ze wszystkich stron.

Schab ostrożnie włożyć do czystej pończochy, naciągnąć i zawiązać końcówkę. Całość zasznurować ciasno, jak baleron, aby zachował kształt.

Powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 8-12 dni w zależności od szerokości mięsa.
Schab suszony dojrzewający
Schab leżakuje w soli i cukrze, co konserwuje mięso.
Schab suszony dojrzewający
Do mięsa trzeba przygotować ulubioną mieszankę przypraw.
Schab suszony dojrzewający
Zakonserwowany w soli i cukrze schab obtoczyć w przyprawach.
Schab suszony dojrzewający
Mięso włożyć do pończochy i suszyć w przewiewnym miejscu.