SUPERPRZEPIS

Schab ukryty w kapuście

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Schab ukryty w kapuście Więcej zdjęć (5)

Pyszne schab otulony mięsem mielonym i ukryty w kapuście kruchy miękki i soczysty...idealny!

Składniki:

Schab ukryty w kapuście

 

  • 80 dag schabu bez kości
  • 35 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4-5 sztuk dużych liści kapusty włoskiej
  • 1 torebka marynaty klasycznej
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 kajzerka czerstwa
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy

 

Sposób przygotowania:

Schab ukryty w kapuście
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynatę klasyczną wsypujemy do miseczki,wlewamy olej ryżowy mieszamy i smarujemy z każdej strony schab,okręcamy w folię lub wkładamy do naczynia i wstawiamy na całą noc do lodówki. Mięso mielone łączymy z namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą kajzerką dodajemy posiekaną cebulkę wbijamy jajka,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy masę. Liście kapusty myjemy ,nerw wzdłuż ścinamy nożem na gładko ,rozkładamy na 2-3 liściach mięso mielone następnie na środku układamy schab obkładamy reszta mięsa mielonego zawijamy w resztę kapusty,formujemy ładny podłużny wałek,można sobie pomóc i zawinąć całość sznurkiem do pieczenia. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około godziny w temp 190*c w zamkniętym naczyniu. Po upieczeniu ostudzić ,doskonale smakuje serwowany z sosem czosnkowym. Smacznego!
Schab ukryty w kapuście
schab moczymy całą noc w marynacie klasycznej
Schab ukryty w kapuście
mięso mielone wyrabiamy z namoczoną bułką cebulą i jajkami
Schab ukryty w kapuście
mięso mielone rozkładamy na kapuście na środku kładziemy schab
Schab ukryty w kapuście
owijamy mięso w resztę kapusty zawijamy sznurkiem i pieczemy