VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy.

Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą

Składniki:

Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą

 

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • Mąka do obtoczenia
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Suszona natka pietruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka grzybowa
  • 100 g serka topionego gouda
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą
Schab kroimy na mniejsze bitki (kawałki). Każdy przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny oraz suszoną natką pietruszki. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni.

Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę.

Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka.

Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch obsypujemy posiekanym szczypiorkiem.