Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 901]

Schab w galaretce - wersja podstawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna galaretka z dodatkiem warzyw i schabu. Idealna przekąska na zaspokojenie głodu. Poleca, bo smakuje rewelacyjnie.

Schab w galaretce - wersja podstawowa

Składniki:

Schab w galaretce - wersja podstawowa

schab

  • 200g schabu (pieczonego lub gotowanego)
  • 1 mała marchewka
  • 1/3-1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/2 litra wody (może być nie co więcej)
  • 1/2 kostki bulionowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w galaretce - wersja podstawowa
Marchewkę obrać i w całości ugotować z kostką bulionową. Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie, w której gotowała się marchewka. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem.

Schab i marchewkę pokroić, a następnie ułożyć w miseczkach z groszkiem. Zalać wywarem i ostudzić. Wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia galaretki.

Wywar i dodatki:

Schab w galaetce - wersja odstawowa.
Można dodać więcej żelatyny, jeśli ktoś lubi bardziej zwartą galaretkę.

Z marchewką można ugotować pietruszkę, brokuła lub kalafiora.
Można także dodać kukurydzę i jajko ugotowane na twardo.

Tagi:

schab