szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Schab w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Upieczone mięsko możemy pokroić na cienkie plasterki jak wędlinę na kanapki lub na grube plastry do obiadu.

Schab w majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w majeranku

 

  • 1 kawałek schabu -ok 1 kg
  • sól
  • majeranek
  • kilka ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Schab w majeranku
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe otwory i umieszczamy w nich plasterki czosnku. Całe mięso nacieramy solą i posypujemy majerankiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. U mnie leżało w lodówce całą noc. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 40 minut. W między czasie otwieramy piekarnik i polewamy mięso z góry tłuszczem, który się wytopił w czasie pieczenia.
Schab w majeranku
Wszystkie potrzebne skłądniki to schab czosnek sól i majeranek
Schab w majeranku
Obrany czosnke kroimy na cienkie plasterki
Schab w majeranku
W mięsie robimy dziurki i wkładamy plasterki czosnku
Schab w majeranku
Mięso obtaczamy w soli i majeranku i wkładamy do lodówki

Tagi:

schab