Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Schab w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczony schab z miodem. Pokrojony cienko na kanapki lub w grube plastry z dodatkiem dowolnego sosu podany na ciepło do obiadu.

Schab w miodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w miodzie

 

  • 1 kg schabu środkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Schab w miodzie
Czosnek bardzo drobno pokroić. Schab wypłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z wszystkich stron, obsypać przyprawami i drobno pokrojonym czosnkiem.

Polać płynnym miodem i oliwą. Pozostawić na noc aby mięso nasiąkło przyprawami i skruszało.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około godziny. 
Schab w miodzie
Surowy schab w przprawach, oblany miodem i oliwą

Tagi:

schab mięso