Sposób przygotowania:
Łosoś w kremowym sosie z orzechamiPrzygotowanie łososia
Czosnek siekamy. Łososia oczyszczamy z łusek i ości, posypujemy solą i pieprzem z obu stron, nacieramy czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę owijamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 190 st.C.
Przygotowanie sosu - cz.1
W czasie pieczenia łososia robimy sos.
Orzechy włoskie, które wykorzystamy do sosu, siekamy.
Przygotowanie sosu - cz.2
Ser gorgonzola kroimy w kostkę i roztapiamy na patelni. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos doprawiamy niewielką ilością pieprzu i soli.
Przygotowanie sosu - cz.3
Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do sosu wraz z orzechami.
Połączenie ryby z sosem
Upieczonego łososia wyjmujemy z folii, wykładamy na talerze, polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.