paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Schab w sezamowej skorupce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab - zwyczajne mięsko, lecz podane w niecodzienny sposób. Nadziany suszonymi śliwkami otulony pyszną sezamową skorupką. Idealny na uroczyste obiady.

Schab w sezamowej skorupce

Składniki:

Schab w sezamowej skorupce

 

  • 700 g schabu
  • 70 g śliwek suszonych moczonych w alkoholu

 

  • Skorupka:
  • 5 płaskich łyżek sezamu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Schab w sezamowej skorupce
1. Za pomocą ostrego noża na środku schabu wydrążam dziurę. Do, której wkładam suszone śliwki

2. Sezam mielę w młynku. Dodaje do niego syrop, olej oraz mąkę i dobrze mieszam

3. Wierzch schabu smaruję powstałą masą z sezamu. Schab wstawiam do lodówki na całą noc

4. Piekarnik rozgrzewam do 200' funkcja termoobieg. Wstawiam schab i piekę 20 minut. Po tym czasie schab podlewam niewielką ilością wody. Zmniejszam temperaturę do 180' i piekę kolejne 40 minut. 

Tagi:

schab mięso