Sposób przygotowania:
Wieprzowinka z oliwkami w chlebowej skorupce
Mięso kupione w sklepie opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie natrzeć solą, pieprzem lub mieloną ostrą papryka. Może być to wieprzowina, wołowina lub pierś indycza, ale ja wybiorę wieprzowinę, czyli schab. Jeśli jest kość, odkroić, ale nie dzielić mięsa na kotlety, tylko obtoczyć w marynacie z ziół, miodu płynnego, oliwy oraz białego wina wytrawnego.
Sporządzić zaczyn drożdżowy, aby zarobić ciasto na skorupkę do mięsa. Zaczyn wlać do przesianej do misy mąki, dodać oleju, soli. Wyrabiać, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a mięso wyjąć z lodówki, a ciasto wyrośnięte rozwałkować i pokroić na średnie długie pasy, oblepiając nimi schab w ukośną kratkę. Olej wlać do brytfanki i rozgrzać w piekarniku, a na rozgrzany ułożyć ostrożnie mięso, i wsunąć ponownie naczynie do piekarnika.
Piec z ok. godzinę, aż skórka na mięsie , a także na cieście się zrumieni. Wtedy to wyjąć brytfankę z piekarnika, mięso w skorupce przełożyć na łopatkach kuchennych lub też nabić mięso szpikulcem do mięs i przenieść na półmisek. W niezakryte ciastem miejsca nawtykać zielonych lub czarnych oliwek nabijając je na wykałaczki.
Pokroić na plastry schab i podawać z ziemiaczkami smażonymi i czerwoną kapustą.
Sporządzić zaczyn drożdżowy, aby zarobić ciasto na skorupkę do mięsa. Zaczyn wlać do przesianej do misy mąki, dodać oleju, soli. Wyrabiać, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C, a mięso wyjąć z lodówki, a ciasto wyrośnięte rozwałkować i pokroić na średnie długie pasy, oblepiając nimi schab w ukośną kratkę. Olej wlać do brytfanki i rozgrzać w piekarniku, a na rozgrzany ułożyć ostrożnie mięso, i wsunąć ponownie naczynie do piekarnika.
Piec z ok. godzinę, aż skórka na mięsie , a także na cieście się zrumieni. Wtedy to wyjąć brytfankę z piekarnika, mięso w skorupce przełożyć na łopatkach kuchennych lub też nabić mięso szpikulcem do mięs i przenieść na półmisek. W niezakryte ciastem miejsca nawtykać zielonych lub czarnych oliwek nabijając je na wykałaczki.
Pokroić na plastry schab i podawać z ziemiaczkami smażonymi i czerwoną kapustą.