Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Schab w skorupce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mój ulubiony przepis na pieczony schab

Schab w skorupce

Składniki:

Schab w skorupce

 

  • 3 cebule
  • 1 pomidor
  • 20 dag. marchewki
  • 1,5 kg. schabu bez kości
  • 1 kg. ziemniaków
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz
  • 1 l. bulionu
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • kubeczek śmietany
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego

Sposób przygotowania:

Schab w skorupce
Pomidora i 2 cebule pokrój na ćwiartki, a marchewkę potnij na kawałki. Mięso umieść na blasze. Obłóż pokrojonymi warzywami. Wstaw na ok. 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 st.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z żółtkami. Przypraw. Masę rozsmaruj na mięsie. Zmniejsz temp. do 200 st. i piecz 55min. Po 20 min pieczeń podlej szkl. bulionu.
Pozostałą cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Kapustę poszatkuj i dodaj do cebuli. Chwilę smaż i oprósz mąką. Podlej pozostałym bulionem. Przypraw. Gotuj 15min. i podlej śmietaną.
Sos z pieczenia przecedź, wymieszaj z sosem pieczeniowym. Przypraw. Pieczeń polej sosem. Podawaj z kapustą.