kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Schab w ziołowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeden z nielicznych przepisów z kalarepką które mi smakują :)

Schab w ziołowej skorupce

Składniki:

Schab w ziołowej skorupce

 

  • 1,5 kg schabu
  • 50 dkg marchewki
  • 50 dkg brokułów
  • 4 kalarepki
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 10 dkg kremówki
  • 5 łyzek oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 8 jagód jałowca

Sposób przygotowania:

Schab w ziołowej skorupce
Mięso nacieramy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju. Podlewamy rosołem, winem dodajemy jałowiec i po przykryciu pieczemy 75 minut w 175 *C. Siekamy drobniutko natke, mieszamy z bazylią a następnie z oliwą. Połową smarujemy mięso na 15 minut przed końcem pieczenia.Marchewkę kroimy w plasterki a kalarepkę w słupki. brokuły dzielimy na rózyczki i blanszujemy osobno po 5 minut każde w osolonym wrzątku. Wywar z mięsa przecedzamy, dodajemy śmietanę, resztę pasty z pietruszki i bazylii i doprowadzamy do wrzenia.Z mąki i wody robimy zawiesinę i tym zagęszczamy sos.Przyprawiamy go solą i pieprzem. Przed podaniem podsmażamy kalarepkę,brokuły i marchew na masełku.Smacznego!

Tagi:

schab