zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Schab w skorupce z boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny schab w skorupce z boczku

Schab w skorupce z boczku

Składniki:

Schab w skorupce z boczku

 

  • 2 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg wędzonego boczku w plasterkach
  • 2,5 szklanki wywaru mięsnego
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Schab w skorupce z boczku
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Owinąć folią i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Następnie mięso przełożyć do brytfanny. Na wierzchu schabu ułożyć plastry boczku. Dodać do mięsa cebulę. Wszystko podlać wywarem i przykryć. Schab piec około 1,5 godziny w temp. 200 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę. Po upływie czasu sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie, jeśli tak to wyjąć z pieca. Pokroić i podawać.