Sposób przygotowania:
Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
1. Schab dokładnie umyć, pokroić na plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Umieścić w pojemniku z przykrywką. Całość polać musztardą i dokładnie nią natrzeć mięso. 2. Wierzch przykryć pokrojoną w plasterki cebulą. Pojemnik zamknąć, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 3. Po tym czasie, podsmażyć mięso na łyżce oleju - aż zbieleje. Cebulę zostawić w pojemniku. 4. W garnku zagotować wodę (ok. 1/2 wysokości garnka) z dodatkiem domowej jarzynki lub domowej kostki rosołowej. 5. Do gotującej się wody wrzucać podsmażone mięso. Dodać ziele angielskie i liścia laurowego oraz ziarenka pieprzu (8-10). 6. Na patelnię wrzucić cebulę z marynaty, podlać wodą. Za pomocą drewnianej łyżki energicznie mieszać, by w ten sposób zeskrobać smak pozostały po mięsie z patelni. Gaz maksymalnie zwiększyć. Zawartość patelni dodać do gotującego się mięsa. 7. Mięso gotować do miękkości na małym gazie. Pod koniec doprawić do smaku i zaprawić mąką. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!