Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczne danie, które jest idealne na duży apetyt i brak czasu!

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym

 

  • ok. 500 g schabu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz czarny mielony i pieprz czarny ziarnisty,
  • domowa jarzynka lub domowa kostka rosołowa,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • czosnek granulowany,
  • musztarda sarepska,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki do zaprawienia sosu.

Sposób przygotowania:

Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
1. Schab dokładnie umyć, pokroić na plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Umieścić w pojemniku z przykrywką. Całość polać musztardą i dokładnie nią natrzeć mięso. 2. Wierzch przykryć pokrojoną w plasterki cebulą. Pojemnik zamknąć, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 3. Po tym czasie, podsmażyć mięso na łyżce oleju - aż zbieleje. Cebulę zostawić w pojemniku. 4. W garnku zagotować wodę (ok. 1/2 wysokości garnka) z dodatkiem domowej jarzynki lub domowej kostki rosołowej. 5. Do gotującej się wody wrzucać podsmażone mięso. Dodać ziele angielskie i liścia laurowego oraz ziarenka pieprzu (8-10). 6. Na patelnię wrzucić cebulę z marynaty, podlać wodą. Za pomocą drewnianej łyżki energicznie mieszać, by w ten sposób zeskrobać smak pozostały po mięsie z patelni. Gaz maksymalnie zwiększyć. Zawartość patelni dodać do gotującego się mięsa. 7. Mięso gotować do miękkości na małym gazie. Pod koniec doprawić do smaku i zaprawić mąką. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!
Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
Schab pokroić na plastry i przyprawić z obu stron solą i pieprzem
Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
Schab dokładnie natrzeć musztardą - z obu stron
Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
Ułożyć pokrojoną w plastry cebulę na wierzchu mięsa, wstawić do lodówki
Schab w sosie musztardowo-pieprzowym
Podsmażyć zamarynowane mięso, a następnie gotować do miękkości

Tagi:

sosy domowe schab