BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Duszone żeberka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smakowite żeberka, podpieczone a następnie duszone w piekarniku z ćwiartkami cebuli i pomidorów. Mięsko jest kruche i soczyste.

Duszone żeberka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Duszone żeberka

 

Sposób przygotowania:

Duszone żeberka
Żeberka wieprzowe opłukać ,osuszyć pokroić na porcje.

Następnie posmarować musztardą, oprószyć przyprawami. 

Żeberka włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć z każdej strony.

Pod koniec dodać obraną pokrojoną w większe kawałki cebulę.

Po 15 minutach dodać opłukane pokrojone w ćwiartki pomidory, liście laurowe oraz bulion.

Brytfankę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie około 70 minut).

Krótko przed końcem duszenia mięso odkryć aby się zrumieniło i ładnie spiekło.

Rada;

Sos z cebulą i pomidorami można zmiksować, zgęścić śmietaną doprawić do smaku i ponownie zagotować.

Takim sosem możemy polać ziemniaczki.

Ja żeberka podawałam do kapusty razem z ziemniakami.
Duszone żeberka
Żeberka opłukać ,osuszyć i pokroić na porcje
Duszone żeberka
Każdą porcję posmarować musztardą i oprószyć przyprawami
Duszone żeberka
Włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażać z każdej strony
Duszone żeberka
Dodać pokrojoną cebulę oraz liście laurowe i pokrojone pomidory
Duszone żeberka
Włożyć do nagrzanego piekarnika i dusić do miękkości mięsa