WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Smażony szczupak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażony szczupak czyli ryba słodkowodna, własnoręcznie złowiona. Usmażona w panierce z jajka i mąki podana z ziemniakami.

Smażony szczupak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażony szczupak

 

Sposób przygotowania:

Smażony szczupak

ETAP 1:

Filety ze szczupaka podzielić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz gotowej przyprawy do ryb. Jajka rozkłócić widelcem. Bułkę lub mąkę wsypać na miseczkę. Kawałki ryby maczać najpierw w jajku potem w mące/bułce.

Na patelni rozgrzać olej i układać na nim rybę. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Rybę wykładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym by obciekła z tłuszczu.

Niestety szczupak jest rybą ościstą i trzeba uważać przy jedzeniu na ości zwłaszcza te małe bo filetowanie nie pozbawia wszystkich ości.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem lub podawać w całości. Wyłożyć na talerz razem z rybą.

Można pokrasić tłuszczem i posypać koperkiem.

Smażony szczupak
Kawałki szczupaka usmazone w panierce z mąki i jajka
Smażony szczupak
Ziemniaki po ugotowaniu w osolonej wodzie
Smażony szczupak
Ziemniaki obrane i pokrojone przed ugotowaniem

Tagi:

dania szczupak