Sposób przygotowania:
Smażony szczupakETAP 1:
Filety ze szczupaka podzielić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz gotowej przyprawy do ryb. Jajka rozkłócić widelcem. Bułkę lub mąkę wsypać na miseczkę. Kawałki ryby maczać najpierw w jajku potem w mące/bułce.
Na patelni rozgrzać olej i układać na nim rybę. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Rybę wykładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym by obciekła z tłuszczu.
Niestety szczupak jest rybą ościstą i trzeba uważać przy jedzeniu na ości zwłaszcza te małe bo filetowanie nie pozbawia wszystkich ości.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem lub podawać w całości. Wyłożyć na talerz razem z rybą.
Można pokrasić tłuszczem i posypać koperkiem.