Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso delikatne, soczyste ze schabu w aromatycznym musztardowym sosie z pieczarkami, to moja propozycja na niedzielny obiad, również można podać na najróżniejsze uroczystości rodzinne. Proste, łatwe do przygotowania, podajemy z ziemniakami.

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

Składniki:

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

 

  • 1 kg schabu
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 330 ml śmietany 30%
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

I

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy, rozbijamy, doprawiamy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy dwu centymetrowe plastry. Lekko rozbijamy popsujemy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

II

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
Przygotowanie sosu musztardowo pieczarkowego

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na drugiej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3. Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy musztardę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do pieczarek i chwilkę gotujemy.

III

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
łączymy sos z mięsem

4Sos musztardowo pieczarkowy łączymy z mięsem.

IV

5. Danie gotowe.
6. Smacznego.