Schab z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna potrawa która na pewno Was zaskoczy

Schab z pomarańczami

Składniki:

Schab z pomarańczami

 

  • Składniki:
  • Schab bez kości 100g
  • Masło 50g
  • Koniak
  • Marchew 150g
  • Kości wołowe 200g
  • Pomarańcze 1 sztuka
  • Pietruszka-nać 30g
  • Pieprz-ziarna 2g
  • Wino wytrawne
  • Rosół biały

Sposób przygotowania:

Schab z pomarańczami
Przygotowanie:
W brytfannie roztopić masło,na rozpalony tłuszcz położyć natarty solą i pieprzem schab i obsmażyć ze wszystkich stron na kolor rumiany.
Zarumieniony schab polewa się w brytfannie kieliszkiem koniaku i podpala się.Gdy alkohol się wypali,do brytfanki wkłada się pokrajane w cienkie plasterki marchew,pietruszkę,kruchą kość wołową porąbaną,dodaje się pieprz,wlewa wino i biały rosół.Brytfannę należy przykryć i dusić schab na małym ogniu około 2 godzin.Schab należy obracać.Gdy schab jest już miękki,przecedzić sos przez sitko,dodać sok z pomarańczy oraz cienko obraną skórkę wierzchnią,pokrajaną w cienkie paseczki.
Tak przyprawiony sos gotuje się przez 10 minut,po czym polewa się nim pokrajany w plastry i ułożony na półmisku schab.
Brzegi półmiska ozdabia się plastrami pomarańczy obranymi ze skórki i pestek.Do schabu z pomarańczami podaje się ziemniaki i zieloną sałatę lub cykorię zaprawianą oliwą i sokiem cytrynowym.

Tagi:

beza schab bezy