Sposób przygotowania:
Schab z pomarańczami
Przygotowanie:
W brytfannie roztopić masło,na rozpalony tłuszcz położyć natarty solą i pieprzem schab i obsmażyć ze wszystkich stron na kolor rumiany.
Zarumieniony schab polewa się w brytfannie kieliszkiem koniaku i podpala się.Gdy alkohol się wypali,do brytfanki wkłada się pokrajane w cienkie plasterki marchew,pietruszkę,kruchą kość wołową porąbaną,dodaje się pieprz,wlewa wino i biały rosół.Brytfannę należy przykryć i dusić schab na małym ogniu około 2 godzin.Schab należy obracać.Gdy schab jest już miękki,przecedzić sos przez sitko,dodać sok z pomarańczy oraz cienko obraną skórkę wierzchnią,pokrajaną w cienkie paseczki.
Tak przyprawiony sos gotuje się przez 10 minut,po czym polewa się nim pokrajany w plastry i ułożony na półmisku schab.
Brzegi półmiska ozdabia się plastrami pomarańczy obranymi ze skórki i pestek.Do schabu z pomarańczami podaje się ziemniaki i zieloną sałatę lub cykorię zaprawianą oliwą i sokiem cytrynowym.
W brytfannie roztopić masło,na rozpalony tłuszcz położyć natarty solą i pieprzem schab i obsmażyć ze wszystkich stron na kolor rumiany.
Zarumieniony schab polewa się w brytfannie kieliszkiem koniaku i podpala się.Gdy alkohol się wypali,do brytfanki wkłada się pokrajane w cienkie plasterki marchew,pietruszkę,kruchą kość wołową porąbaną,dodaje się pieprz,wlewa wino i biały rosół.Brytfannę należy przykryć i dusić schab na małym ogniu około 2 godzin.Schab należy obracać.Gdy schab jest już miękki,przecedzić sos przez sitko,dodać sok z pomarańczy oraz cienko obraną skórkę wierzchnią,pokrajaną w cienkie paseczki.
Tak przyprawiony sos gotuje się przez 10 minut,po czym polewa się nim pokrajany w plastry i ułożony na półmisku schab.
Brzegi półmiska ozdabia się plastrami pomarańczy obranymi ze skórki i pestek.Do schabu z pomarańczami podaje się ziemniaki i zieloną sałatę lub cykorię zaprawianą oliwą i sokiem cytrynowym.