Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schab z tymiankowymi jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Delikatny schab w towarzystwie pachnących tymiankiem jabłek duszony w białym winie poleca się na smaczny początek tygodnia :)

Schab z tymiankowymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z tymiankowymi jabłkami

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki wody
  • około 2 łyżek brązowego cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab z tymiankowymi jabłkami
Kotlety lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy na złoty kolor przyprawione kotlety. Kiedy kotlety ładnie się zarumienią przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy resztę masła, obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku i gałązkę tymianku – smażymy 1 minutę.

Do ziół, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie ) jabłka, smażymy 1 minutę. Na patelnie wlewamy wino, wodę, dodajemy cukier i wszystko dusimy około 5 minut.

Dodajemy przesmażone wcześniej kotlety, doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Schab serwujemy z ziemniakami z wody; )  
Schab z tymiankowymi jabłkami
Schab lekko rozbijamy solimy i pieprzymy
Schab z tymiankowymi jabłkami
Scham obsmażamy na złoty kolor na maśle - przekładamy na talerz
Schab z tymiankowymi jabłkami
Na maśle przesmażamy cebule i jabłka wraz z czosnkiem i tymiankiem
Schab z tymiankowymi jabłkami
Dodajemy przesmażony schab, wlewamy wino i dusimy około 20 minut