SUPERPRZEPIS

Schab zapiekany z młodą kapustą

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Schab zapiekany z młodą kapustą

Wyśmienite danie obiadowe

Składniki:

Schab zapiekany z młodą kapustą

 

  • 2 plastry schabu bez kości
  • 2-3 pieczarki
  • pół główki cebuli
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera (najlepsza byłaby mieszanka mozzarelli i parmezanu)
  • Na surówkę:
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze
  • Na sos do surówki:
  • po 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,oleju i musztardy
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany z młodą kapustą
1.Schab opłukać,rozbić tłuczkiem,natrzeć przyprawami,odłożyć na 15 min. do lodówki. 2.Cebulę,paprykę oraz pieczarki posiekać i poddusić na kilku łyżkach oleju do miękkości,doprawić do smaku. 3.Śmietanę wymieszać z majonezem i żółtym serem. 4.Kotlety ułożyć na natłuszczonej blaszce ,nałożyć na nie farsz warzywny i masę serową.Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-30 min. aż wierzch sera ładnie się przypiecze. 5.Kapustę opłukać,posiekać nożem na cienkie paski,posolić,włożyć do salaterki.Marchew obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać do kapusty. 6.Wymieszać dokładnie składniki sosu i polać nimi surówkę. 7.Schab wyśmienicie smakuje z frytkami posypanymi ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.