olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab ze śliwką pierwszy raz zrobiłam na święta i odtąd zagościł on na stałe w moim świątecznym menu.

Schab ze śliwką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • Schab 2 kg
  • Śliwka kalifornijska suszona 1 opakowanie
  • cebula 2 sztuki
  • Sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ¼ łyżeczki
  • 1 łyżeczka Vegety
  • Bulion drobiowy 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Schabu nacinam, po czym wkładam w zagłębienia śliwki. Mięso nacieram: solą połączoną z pieprzem i Vegetą, a następnie delikatnie obsmażam je na patelni. Schab umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i piekę całość w piekarniku przez 1,5h w temperaturze 180C. W międzyczasie podgrzewam bulion i podlewam nim schab. Schab po 1,5 godziny wyjmuję z piekarnika, odlewam wywar i kroję na plastry.
Schab ze śliwką
Mięso nacieram: solą połączoną z pieprzem i Vegetą, a następnie delikatnie obsmażam je na patelni.
Schab ze śliwką
Schab umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i piekę całość w piekarniku przez 1,5h w temperaturze 180C.
Schab ze śliwką
W międzyczasie podgrzewam bulion i podlewam nim schab.