Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna i efektowne danie główne.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 0,5 kg schabu
  • 100 g śliwek suszonych
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka itp.olej; (można użyć gotowej marynaty np. staropolskiej Kamisa)

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Schab bez kości opłukać, zrobić ostrym nożem otwór w środku, powiększyć go rączką drewnianej łyżki, do otworu wcisnąć śliwki. Mięso posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Można obwiązać je sznurkiem. Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wlać ok. ¼ l wody i podlać 1 szklanką wina. Można dodać też kilka śliwek suszonych. Przykryć np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika na ok 1 godz. Piec w temperaturze 200 0 C. Po wyjęciu (ewentualnie usunąć sznurek) pokroić, podawać z sosem z pieczenia.