Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Schab ze śliwką w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny schab w galarecie naszpikowany suszonymi śliwkami.

Schab ze śliwką w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab ze śliwką w galarecie

 

  • 80 dag schabu (najlepiej z lekkim tłuszczykiem na wierzchu)
  • 35 dag śliwek suszonych
  • 0,5 litra wywaru drobiowo- warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • gałązka natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką w galarecie
Schab dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim nożem robimy dwie dziury przez całą długość schabu i nadziewamy go suszonymi śliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli schab jest szeroki, obwiązujemy go sznurkiem lub nitką, aby nadać mu bardziej okrągły kształt.



Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami. Do zimnego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy.



Odstawiamy na 30 minut, a następnie zagotowujemy i ciągle mieszamy do czasu aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i gdy zacznie lekko tężeć, zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki, aby galareta ładnie zastygła.
Schab ze śliwką w galarecie
Schab dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim nożem robimy dwie dziury przez całą długość schabu i nadziewamy go suszonymi śliwkami.
Schab ze śliwką w galarecie
Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli schab jest szeroki, obwiązujemy go sznurkiem lub nitką, aby nadać mu bardziej okrągły kształt.
Schab ze śliwką w galarecie
Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju.
Schab ze śliwką w galarecie
Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami.