Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką w galarecie
Schab dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim nożem robimy dwie dziury przez całą długość schabu i nadziewamy go suszonymi śliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli schab jest szeroki, obwiązujemy go sznurkiem lub nitką, aby nadać mu bardziej okrągły kształt.
Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami. Do zimnego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut, a następnie zagotowujemy i ciągle mieszamy do czasu aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i gdy zacznie lekko tężeć, zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki, aby galareta ładnie zastygła.
Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami. Do zimnego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut, a następnie zagotowujemy i ciągle mieszamy do czasu aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i gdy zacznie lekko tężeć, zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki, aby galareta ładnie zastygła.