DADA123

DADA123

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Schabik w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Podawać z dowolnymi surówkami.

Schabik w winie

Składniki:

Schabik w winie

 

  • Ok. 1/2 kg schabu
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Schabik w winie
Schab pokroić w plastry, jedynie lekko ubić. Posypać solą i pieprzem panierować w mące i obsmażyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelnie gdzie smażone było mięso wlać wino a następnie zredukować do połowy. Dolać bulion i ponownie zredukować do połowy. Doprawić solą i pieprzem dodać masło. Gdy się rozpuści dodać sok z jednej cytryny i natkę pietruszki. Schab w naczyniu żaroodpornym zalać sosem i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości. Ja podaję z ziemniaczkami oraz ćwikłą Smacznego

Tagi:

schab