Sposób przygotowania:
Schabowa rolada z grzybami leśnymi
Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Schab nacinając ostrym nożem rozwinąć uzyskując płat mięsa o grubości ok 1,5cm. Rozbić go delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Można użyć też swoich ulubionych ziół. Zwinąć mięso i odstawić do lodówki na noc. Do grzybów dolać wodę i gotować ok 30min. Odsączyć zachowując wodę i bardzo drobno pokroić lub zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć grzyby na płat schabu dobrze przyklepując do mięsa. Zwijać jak najściślej w roladę. Obłożyć liśćmi laurowymi i zawinąć sznurkiem do pieczenia. Przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5godziny w 180*C. Z wody jaka wypłynie w trakcie pieczenia zrobić sos, dolewając wodę spod grzybów. Zagęścić odrobiną mąki i śmietanki 30%. Podawać na gorąco. Smacznego!
Hrabina w kuchni
Mniam1
Jeszcze została mi na dzisiejszy obiad :) to można się wprosić :)
marietta