Sposób przygotowania:
Rolada z boczku z leśnymi grzybami
Dzień wcześniej przygotować zaprawę z oleju, przypraw i czosnku, wysmarować nią boczek, przykryć i zostawić na noc w lodówcę. Na drugi dzień namoczyć grzyby, pokroić cebulkę w kostkę. Wyjąć boczek z zaprawy, ponacinać go wzdłuż (żeby się lepiej zwijał). Wyłożyć grzyby i cebulkę na boczek, poukładać na farszu czosnek z zaprawy i zwinąć boczek. Obwiązać mięso sznurkiem, wsadzić w rękaw do pieczenia i pic w temp. 200 stopni w brytfannie lub na blasze. Czas pieczenia= wadze mięsa, np. 2,5 kg= 2,5 godz. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i ostudzić, następnie wyjąć z rękawa. Podawać z ćwikłą, żurawiną lub dowolnym sosem, również jako wędlina na kanapki.